Jurnal de călătorie

Vă prezint locurile pe unde călătoresc

Peleş şi Pelişor - Sinaia

Este a doua oară când vizitez castelul Peleş şi prima oară când intru şi în Pelişor. Şi cred că voi mai merge cândva pe acolo. E prea frumos! Castelul Peleş a fost ridicat de Regele Carol I şi datorită acestui fapt zona s-a dezvoltat Sinaia, altfel ar fi rămas în zonă un simplu sat de munte.

Dacă n-aţi mai fost la Peleş, trebuie să ştiţi că intrarea este 50 lei pentru adulţi şi vreo 25 lei pentru copii. Aveţia astfel posibilitatea să vedeţi tot ce se poate vedea în interior. Am plătit suplimentar 32 de lei ca să pot face poze înăuntru, fără blitz. Vizitele au loc în grup şi beneficiaţi de ghid.

Bineînţeles că în jurul castelului Peleş există tot felul de mici vânzători care oferă turiştilor tot felul de suveniruri, fructe de pădure... Am cumpărat un tablou frumos şi original de la cineva cu 70 de lei. Nu-mi bat capul cât va costa peste 25 de ani. În mica pădurice de lângă castel se găsesc veveriţe. Acum câţiva ani, când am vizitat pentru prima oară zona, am şi filmat o veveriţă mâncând dintr-un măr. Acum nu am mai zărit animăluţele acestea simpatice.

Mai jos aveţi câteva imagini din exteriorul Palatului Sinaia.

Interiorul Palatului Peleş este predominat de lemnul de nuc. Am văzut şi o încăpere în care mobila este făcută din lemnul arborelui de fier. Îl ştiţi? Se pare că este un lemn cu densitate foarte mare, extrem de greu de prelucrat. Acest lemn nici măcar nu pluteşte pe apă.

Pentru că am putut fotografia, fără blitz, m-am străduit să pozez cât mai bine cu putinţă cu micuţul meu aparat interiorul palatului. Foarte frumos! Nu m-am mai săturat să admir camerele! Mă şi mir cum a reuşit acest palat să scape nevătămat după ce au venit la putere comuniştii. Altele nu au avut acest noroc... Am văzut camera în care erau primiţi diverşi oameni în audienţă la Carol I. Regele stătea în picioare pentru ca vizita să fie scurtă, de cel mult 10 minute. Dacă era cazul, se putea sta jos în cazul în care întâlnirea era necesar să fie mai de durată. În funcţie de impresia lăsată de persoană, Carol I îi întindea un deget, două, trei, chiar toată mâna. Neamţ!

Am văzut o mulţime de tablouri aşa cum îmi plac mie: stilul clasic, renascentist, în care trăsăturile persoanelor se evidenţiază foarte bine. Am văzut şi sculptură, bust înfăţişându-l pe Ciulio Cesare (adică Iulius Caesar, celebrul dictator roman). Interesant cum se scria atunci numele! Am remarcat salonul turcesc, unde se fuma de zor. Ştiţi că pe la 1900 femeile nu aveau voie să fumeze în public? Acum...

Mi-a plăcut de asemenea foarte mult sala armelor. Arme, mai ales albe, de toate formele şi mărimile, numai bune de hăcuit oameni. Numai cum te uiţi la Suliţele, săbiile, halebardele alea ţi se face pielea de găină. Şi ce bine le mânuiau soldaţii atunci!

Mai jos aveţi mai multe imagini din interior.

Am întrebat ghidul cât a costat construcţia palatului. 16 milioane de lei aur. Aceeaşi informaţie am citit-o apoi şi pe wikipedia. O groază de bani pentru acele vremuri! Părerea mea este că a meritat. România în acea perioadă a început să ridice capul, uşor-uşor. Acum sute de mii de vizitatori trec pragul acestui palat, care la vrea la care s-a construit era unul modern. Şi azi el este considerat unul din cele mai frumoase palate din Europa.

Castelul Pelişor

Castelul Pelişor este puţin mai mic decât Peleş, dar este construit într-un stil mai modern, stil al începutului de secol XX. Am avut ghid şi aici, dar am uitat să întreb cât a costat construcţia Pelişorului. Pentru că aici locuia familia moştenitoare a tronului, Ferdinand şi Maria, se pare că viitoarea Regină Maria a avut un rol important în modul cum arăta palatul, stil Arta 1900.

Imagini din exterior:

Intrarea în Pelişor costă mai puţin, 10 lei de persoană. Fotografierea este tot 32 de lei. Şi merită, zic eu. Nu am utilizat blitzul aparatului, deşi aici nu ne-a cerut nimeni aşa ceva.

Deoarece în interior s-a folosit mai ales lemn de esenţe luminoase (paltin, frasin...), totul este mai deschis. Totuşi Peleşul îmi place mai mult. Lucrul care avantajează Pelişorul este că fiecare cameră are alături un mic afiş în care sunt precizate câteva precizări despre încăperea respectivă. Cea mai impresionantă este camera de aur, favorita reginei Maria, unde aceasta s-a şi stins în 1938.

Dacă nu aţi fost la Sinaia să vizitaţi aceste două castele, atunci vă recomand cu multă căldură să mergeţi!

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =