Vă prezint locurile pe unde călătoresc
Pentru că am făcut zilele astea o vizită fulger şi inopinată în capitală, avut la dispoziţie doar câteva ore ale unei zile însorite pentru a vizita câteva locuri. Şi pentru că de dimineaţă m-am aflat în Piaţa Romană, m-am hotărât să merg întâi pe la Universitate să văd câteva clădiri frumoase, apoi să merg în Parcul Cişmigiu.
Când am ajuns la Universitate, mi-a sărit în ochi Hotelul Intercontinental, cel care m-a impresionat aşa de mult încă de când eram copil. Auzisem atunci - nu uitaţi că era comunism atunci în România - că acolo nu se pot caza decât străinii care plătesc valută şi că o felie de pepene roşu pe timp de iarnă este 500 de lei! În plus cică hotelul era aşezat pe o platformă mobilă care împiedică această clădire să cadă la cutremure. Ce ţi-e şi cu vorbele care trec de la urechile unui om la ale altuia! Hotelul s-a construit prin 1970 şi până prin 2004 a fost cea mai înaltă clădire din ţara noastră. Din păcate acum sunt mici şantiere peste tot în Bucureşti, unul dintre acestea a stat chiar în calea pozei mele.
În Piaţa Universităţii dau peste doi protestatari. E plin de afişe în zonă. Unele sugerează disperare, altele sunt comice.
În drum spre Cişmigiu am făcut un mic ocol de vreo două minute ca să vedem sediul Băncii Naţionale a României. Eu am stat în faţa băncii puţin, dar Isărescu nu a apărut!
Destul de aproape este şi sediul BCR, la fel de impozant. Ca peste tot în România, sediile nu prea au parcări.
Zăresc şi celebrul Hotel Capşa la parterul căreia, în perioada interbelică, se făceau şi se desfăceau iţele politicii româneşti. Tot acolo, la Casa Capşa, politicienii români fără pic de viziune şi departe de front, în august 1944, vorbeau despre cum va sta sluj Stalin în faţa americanilor...
La început am dorit să merg la Grădina Botanică din Bucureşti, dar am auzit că e urâtă, cea din Iaşi fiind incomparabil mai frumoasă. Repet, doar am auzit asta! Interesant este că te poţi da acolo cu barca, eu am făcut asta, e plăcut.
De pe un afiş aflăm că "Numele Grădinii Cişmigiu datează din vremea lui Alexandru Ipsilanti, domnul Ţării Româneşti, care a comandat construirea a două cişmele în zona mlăştinoasă pe care se află astăzi parcul". Dar abia pe vremea lui Gheorghe Bibescu zona devine grădină publică. Ia mai admiraţi câteva poze:
Mai jos vedeţi un platan. E foarte mare şi trăieşte vreo câteva sute de ani. Vreau şi eu!
Iată un trunchi de copac adevărat aici! Nu ştiu ce specie este.
La sfîrşit vreau să vă spun ceva. Nu am mai trecut prin Bucureşti de câţiva ani buni. Mie cel puţin mi s-a părut că oamenii de aici s-au schimbat puţin. În bine. Parcă s-au mai civilizat puţin, asta este părerea mea. Acum 16 ani aveam impresia că toată lumea se uită la tine să vadă ce să-ţi fure. E doar o părere!
Sunt multe lucruri şi locuri frumoase pe care le poţi vedea la Bucureşti, dar pentru asta cred că este necesar un timp mai mare de o zi.
Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică
nameless 2-9-2012 12:42:57
Frumos! Ma bucur ca ati revenit!
Magd-Utzu 24-09-2013 ora 22:31
Talentul la scris e mostenire de familie, dar setea de cunoastere de unde o fi? :)
Dan Pracsiu 1-10-2013 ora 13:48
Unii au sete de bere, altii sete de cunoastere.