Istoria văzută prin ochii unui amator
N-o să înţeleg niciodată de ce ne place nouă românilor să ne lăudăm cu evenimente istorice pe care le-am falsificat în cărţi în mod grosolan. Mereu pomenim de marea victorie a lui Mircea cel Bătrân de la Rovine. Ba apare deseori pomenită vorba: "am făcut ce-au făcut turcii la Rovine", adică nimic, am luat bătaie.
Mircea cel Bătrân a beneficiat atunci când a venit la putere de perioada de dezvoltare economică promovată de înaintaşii lui. Probabil că era şi un bun ostaş, pentru că a fost o nucă tare pentru toţi vecinii săi puternici. Astfel că, având o armată bine organizată şi motivată, atunci când turcii otomani au invadat Ţara Românească, Mircea a avut cu ce merge la luptă. Bătălia de la Rovine are data de desfăşurare incertă. Fie toamna lui 1394, fie primăvara lui 1395, fie amândouă sunt corecte, unii istorici considerând că au fost de fapt două bătălii. Se pare că lupta a fost deosebit de sângeroasă şi, lucru destul de rar în acea perioadă, niciuna dintre oşti nu s-a dezintegrat. De obicei, într-o luptă a vremii, una din tabere ceda iniţiativa, îşi pierdea coeziunea şi o lua la fugă, acesta fiind momentul în care mureau şi majoritatea combatanţilor loviţi din spate de urmăritori.
Mircea cel Bătrân a ştiut să se retragă în ordine, dar pierderile pe care le-a suferit au fost decisive. Şi-a pierdut imediat şi tronul, pe care l-a mai recâştigat după vreo doi ani. Cam aşa au stat lucrurile. A fost ca o bătaie între un tip mare şi puternic şi altul mai mic, în care cel mic îşi vinde scump pielea. Este ridicol să consideri că ai câştigat o bătaie cînd tu eşti în spital şi adversarul tău e bine sănătos. Aici iese la lumină caracterul nostru românesc, nu ne place să recunoaştem că am pierdut. Şi azi cărţile de istorie prezintă bătălia de la Rovine ca o mare victorie a românilor şi nu pot înţelege de ce.
Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică
Utzuletzu' 15-06-2011 ora 12:30
Stiu ca ai calatorit in timp si ca ai facut si niste filmulete cu batalia de la Rovine. Nu le postezi si tu aici la sectiunea video?
Dan Pracsiu 15-06-2011 ora 17:00
Imi pare rau, politia lui Mircea mi-a confiscat filmele!
Cazangiu Victor 17-11-2012 ora 21:07
Stimate domnule Dan Pracsiu, recunosc faptul ca ne uimesti cu "pragamatismul" domniei tale. "Precizia" cu care faci asemenea afirmatii ne uimeste. Daca lucrurile sunt asa cu le prezinti domnia ta, cred ca ar trebui sa scoatem complet din cadrul disciplinelor scolare Istoria Romanilor. Norocul domniei tale este ca nu mai traiesc nici M. Eminescu si nici N. Iorga. Poate ei ara fi adus cateva contraargumente.
Iti doresc sa fii in continuare la fel de "pragmatic".
nike 5-08-2013 ora 21:13
am cam vazut ce postati dumneavoatra domnule profesor despre daci si despre istoria in general a poporuluI nostru, imi par de prost gust aceste analize cu putine argumente si trimiteri la sursele pe care se bazeaza toata argumentatia dumneavoastra. Pe de alta parte ca sa fiu mai radical ... pentru ca sunt, cred ca nu ai dreptul sa judeci poporul roman, pentru ca * Mircea cel Batran/
razvan_razvan_flo@yahoo.com 5-03-2014 ora 19:17
Este adevărat tot ce ați scris dumneavoastră în acest articol. Așa-zisele victorii ale românilor din Evul Mediu sunt marile păcăleli ale istoriei și asta din cauză că încă suntem sclavii istoriografiei comuniste care îi ridica în slăvi pe domnitorii români medievali.
Comentatorii dinaintea mea care au lăsat un comentariu doar să se afle în treabă și să vă contrazică sunt doar niște retarderi.
valahianmike1 12-05-2015 ora 20:47
Pt dl Razvan flo...vbesti turca, maghiara, rusa, tatara sau poloneza??? esti musulman???ai populatie de 10-20% musulmani in Romania si esti sufocat de minarete???? Dle Razvan Flo, acei domnitori asa cum erau ei s-au batut cu asa cum au stiut ei nu cu mamelucii....amintesc doar banalii, anonimii de Baiazid Ilderim, Mohamed Cuceritorul Constantinopolului, Soliman Magnificul sau altfel vbind au tinut asa cum au stiut ei la distanta banalul imperiu Otoman, banalul Imperiu Tarist, banalele hoarde tatare, banalul regat maghiar, insignifiantul regat polonez...
maria 17-01-2017 ora 16:57
Mi se pare corect sa fim pragmatici.