Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

Ak Valah, Kara Valah

Să ne întoarcem cu vreo 2000 de ani în urmă. Împăratul Traian cucereşte Dacia la 106 e.n. şi o transformă în provincie romană. Sunt luaţi în sclavie mulţi daci, iar cei rămaşi, pentru a putea fi controlaţi mai uşor, sunt trimişi din zonele muntoase spre zonele de şes. Vin de asemenea şi mulţi colonişti. Pentru cine nu ştie, Dacia lui Decebal cuprindea Oltenia, Banatul şi o bună parte din Transilvania de azi. Dar în exteriorul cuceririlor romane au rămas multe triburi dacice. De exemplu, în Moldova au rămas dacii liberi, denumiţi carpi. De la ei avem azi numele Munţilor Carpaţi, iar azi în România sunt mulţi cu numele Carp.

Carpii au făcut multe incursiuni timp de vreo două-trei sute de ani în Imperiul Roman şi au dat multe bătăi de cap până prin secolul IV când nu s-a mai auzit deloc de ei, nu mai sunt pomeniţi în izvoare. Întrebarea ce frământă pe mulţi istorici este: au dispărut carpii din istorie? Mai avem noi sânge de dac? Eu cred că da.

Revin acum la titlu. Turcii în timpul Imperiului Otoman aveau obiceiul de a-i porecli pe moldoveni Ak Valah (valahii albi) pentru că aceştia aveau părul blond şi ochii albaştri, pe când muntenilor le ziceau Kara Valah (Valahii negri). Cred că e o informaţie extrem de interesantă, dacii de acum 2000 de ani erau blonzi şi cu ochi albaştri (de aceea cred eu fără să am dovezi că erau cumva înrudiţi cu popoarele nordice).

Atunci când aţi mers prin satele româneşti de azi precis aţi văzut destui copii blonzi şi cu ochii albaştri. De fapt părul lor nu este blond, ci bate spre alb, parcă e prea mult expus la soare. Părul li se închide odată cu maturizarea. Iar ochii sunt de un albastru deschis, mai spălăcit. Ştim cu toţii cât de puţin s-au schimbat lucrurile în zonele rurale româneşti. Sunt sigur, deşi nu am dovezi, că aceşti copii au mult sânge de dac în ei, sunt urmaşii carpilor. Bineînţeles, la oraşe lucrurile sunt cu totul altfel, sunt puţini blonzi. Amestecul cu alte neamuri s-a realizat mai repede. Iată de ce cred eu că moldovenii îşi meritau din plin această poreclă, Ak Valah. La fel cred că în Muntenia, Oltenia şi Transilvania, datorită "invaziei" coloniştilor romani (şi apoi a migratorilor), porecla Kara Valah era iar binemeritată.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (7)
 • Avatar

  Decebal per Scorillo 8-03-2011 ora 13:50

  E si normal sa ramana dacii, la cati urmati am lasat...

 • Avatar

  Utzuletzu' 8-03-2011 ora 16:45

  Era, deci, un fel de rai pentru cei dornici sa se inconjoare de arieni.

 • Avatar

  Donciu Mircea 23-06-2015 ora 19:24

  Totusi aceste trasaturi ar putea veni de la popoarele migratoare germanice cum ar fi getii, care aveau baza in Moldova care era un loc bun de unde sa-i atace pe romani ne-fiind ,,strajuita de Dunare''. Iar dupa retragerea romanilor stiim ca getii s-au mutat in Olanda de azi, asta explicand de ce aceste trasaturi nu se gasesc si in Muntenia, Oltenia sau Transilvania.

 • Avatar

  Donciu Mircea 24-06-2015 ora 9:24

  scuza-ti, goti nu geti

 • Avatar

  Donciu Mircea 24-06-2015 ora 9:48

  traiasca agramatii: "scuzati-ma"

 • Avatar

  Lori 29-10-2021 ora 4:59

  Buna ziua. ne cerem scuze pentru metoda "nepoliticoasa" prin care va contactam, insa ne adresam cu acest mesaj oamenilor de afaceri si aceasta este cea mai sigura metoda prin care putem ajunge la dumneavoastra pentru a va transmite mesajul de mai jos.

  Sunteti implicati in afaceri? Doriti succesul si respectul cuvenit?

  Este foarte simplu! Trebuie sa:

  - Daca aveti par carunt sau alb, aducetil inapoi la culoarea naturala.
  - Daca va cade parul, opriti caderea parului si regeneratil.
  - Daca aveti matreata sau dermatita, scapati de ele.
  Un Barbat sau o femeie fara par carunt, arata mult mai tineri.
  Un par care nu cade si care nu umple hainele de matreata, ofera celor din jur senzatia de persoana foarte ingrijita si respectata.

  Va costa doar 200 de lei, si in urmatoarele 2-3 saptamani veti vedea cum cei din jur isi schimba atitudinea fata de dumneavoastra.
  fara riscuri, fara cheltuieli bizare, fara sa alocati prea mult timp.
  un singur produs care se numeste Hair Elixir si se gaseste pe www.serenicapelli.ro


  P.S. daca vi se pare interesanta metoda de contact, va putem pune in legatura cu firma de marketing.

  Va multumim.
  Sereni Capelli.

 • Avatar

  Rubin 13-02-2022 ora 8:32

  Buna ziua. Am accesat site-ul dumneavoastra si suntem interesati de o colaborare.
  Ati putea castiga sume considerabile de bani, prin simpla postare a produselor noastre sau a unor articole pe site-ul dumneavoastra, care sa conduca spre linkul dumneavoastra de afiliere de pe site-ul nostru
  Dealtfel, ati putea transmite si un newsletter catre abonatii dumneavoastra, sau pur si simplu sa postati link-ul de afiliat pe retele de socializare.

  De ce ati dori sa colaborati cu noi?
  Sereni Capelli este cel mai comercializat brand de cosmetice din europa, din 2019 pana in 2021 inclusiv.
  majoritatea persoanelor care afla despre produsele noastre, doresc sa le incerce si raman clienti activi.
  Acumulat, comisionul de 10%, va poate aduce zeci de mii de lei lunar, iar sistemul nostru de afiliere este unul simplu si la obiect.
  Nu necesita multe setari, nu necesita lucruri complicate. Sistemul este complet automat.

  Daca sunteti interesati de un parteneriat, va invitam sa accesati https://serenicapelli.ro sectiunea "Afiliere".

  Va multumim pentru atentie si speram la o colaborare cat mai stransa.
  Sereni Capelli Romania

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =