Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

Ak Valah, Kara Valah

Să ne întoarcem cu vreo 2000 de ani în urmă. Împăratul Traian cucereşte Dacia la 106 e.n. şi o transformă în provincie romană. Sunt luaţi în sclavie mulţi daci, iar cei rămaşi, pentru a putea fi controlaţi mai uşor, sunt trimişi din zonele muntoase spre zonele de şes. Vin de asemenea şi mulţi colonişti. Pentru cine nu ştie, Dacia lui Decebal cuprindea Oltenia, Banatul şi o bună parte din Transilvania de azi. Dar în exteriorul cuceririlor romane au rămas multe triburi dacice. De exemplu, în Moldova au rămas dacii liberi, denumiţi carpi. De la ei avem azi numele Munţilor Carpaţi, iar azi în România sunt mulţi cu numele Carp.

Carpii au făcut multe incursiuni timp de vreo două-trei sute de ani în Imperiul Roman şi au dat multe bătăi de cap până prin secolul IV când nu s-a mai auzit deloc de ei, nu mai sunt pomeniţi în izvoare. Întrebarea ce frământă pe mulţi istorici este: au dispărut carpii din istorie? Mai avem noi sânge de dac? Eu cred că da.

Revin acum la titlu. Turcii în timpul Imperiului Otoman aveau obiceiul de a-i porecli pe moldoveni Ak Valah (valahii albi) pentru că aceştia aveau părul blond şi ochii albaştri, pe când muntenilor le ziceau Kara Valah (Valahii negri). Cred că e o informaţie extrem de interesantă, dacii de acum 2000 de ani erau blonzi şi cu ochi albaştri (de aceea cred eu fără să am dovezi că erau cumva înrudiţi cu popoarele nordice).

Atunci când aţi mers prin satele româneşti de azi precis aţi văzut destui copii blonzi şi cu ochii albaştri. De fapt părul lor nu este blond, ci bate spre alb, parcă e prea mult expus la soare. Părul li se închide odată cu maturizarea. Iar ochii sunt de un albastru deschis, mai spălăcit. Ştim cu toţii cât de puţin s-au schimbat lucrurile în zonele rurale româneşti. Sunt sigur, deşi nu am dovezi, că aceşti copii au mult sânge de dac în ei, sunt urmaşii carpilor. Bineînţeles, la oraşe lucrurile sunt cu totul altfel, sunt puţini blonzi. Amestecul cu alte neamuri s-a realizat mai repede. Iată de ce cred eu că moldovenii îşi meritau din plin această poreclă, Ak Valah. La fel cred că în Muntenia, Oltenia şi Transilvania, datorită "invaziei" coloniştilor romani (şi apoi a migratorilor), porecla Kara Valah era iar binemeritată.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (5)
Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =