Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

Ce mai aflăm din manualele de istorie?

De câte ori deschid un manual de istorie, fie mă amuz, fie mă enervez. Şi pentru că băiatul meu este în clasa a IV-a, de care manual de istorie mă pot şi eu lega mai des? De cel de lasa a IV-a! Autorii nici nu contează, sunt sigur că şi alte manuale alternative sunt la fel de enervante sau de amuzante. Hai sa vă dau câteva exemple.

La pagina 17 aflăm câteva lucruri despre greci anticii. De exemplu, ocupaţiile lor erau meşteşugurile, comerţul, creşterea animalelor, cultivarea cerealelor. Normal, aş spune, cu ce altceva s-ar fi putut ocupa? Apoi dau la pagina 21 şi descopăr cu ce se ocupau romanii. Scrie că se îndeletniceau cu agricultura, păstoritul, negoţul, iar meşteşugurile erau şi ele practicate de servitori. Am înţeles. Aşa că dau mai departe la pagina 25 şi aflu despre geto-daci. Cică datoriră reliefului variat şi bogăţiilor naturale, strămoşii noştri se ocupau cu agricultura, creşterea animalelor, apicultura. Un loc important îl ocupau meşteşugurile, precum şi mineritul. Ba mai făceau şi comerţ cu romanii şi cu grecii.

Nu ştiu dacă aţi priceput. Aşa că vă dau o temă. Oare cu ce se ocupau în acele vremuri galii, germanii şi slavii? Cumva cu dezvoltarea tehnologiilor wireless? Sau poate cu autostrăzile? Sau industria aviatică! V-am dat doar sugestii, dar dacă nu ştiţi, vă invit să conspectaţi din manual de la pagina 35.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (1)
  • Avatar

    Dorin 20-02-2013 ora 20:00

    Domnule Dan,va doresc multa sanatate si noroc in tot ce va propuneti. Apreciez ca, mai sunt oameni de bine, interesati de dreptate, echitate, justitie si responsabilitate intr-o societate atat de profund destructurata sub impactul plagiatului, distrugerii elementului valoric traditional, nu in ultimul rand al inducerii in eroare sau a manipularii atat din partea sistemului de guvernare cat si a concertului (cancerului) european. La fel ca si dumneavoastra sunt profesor ,de Istorie, la un liceu tehnologic din localitatea Dej, judetul Cluj. Istoria romanilor trebuie rescrisa, deoarece este plina de aberatii si de dezbateri cu caracter speculativ, care dezinformeaza si deformeaza adevarul istoric. Azi invatam istoria UE, ca si cum ar fi cea mai importanta institutie internationala existenta vreodata , dar uitam cine a fost Tudor Vladimirescu, Horea, Closca, Crisan,etc. In schimb ne umplem de binefacerile mincinoase ale UE, o demna continuatoare a Pactului de la Varsovia, a carei orientare politica comunitara aminteste fara dubiu de internationalismul comunist din timpul razboiului rece. Pacat este ca putini inteleg faptul ca, exista o ciclicitate istorica, sa nu spun o ironie a sortii, in urma careia socialistii invinsi de perfectul capitalism si-au luat revansa istorica in forma integrarii europene. Daca nu ma credeti uita-ti-va la culoarea politica a membrilor ce compun forurile de decizie din institutiile UE. Acestia ne obliga la fel ca in timpul comunismului ceausist sa acceptam fara echivoc punctul lor de vedere, transpus in programele scolare cretine si manualele create de niste oportunisti dornici de reclama si avere. Invatam despre terorism, invatam despre demografie in epoca contemporana, dar uitam ca aceste chestiuni sunt particularitati istorice si nu evenimente majore ale societatii contemporane. Parca cineva cu mare putere de decizie doreste sa ne arunce o perdea de ceata peste ochi, pentru a pierde particularul in negura generalului integrator. Mai rau este ca, cel putin eu ,ca si profesor de istorie , trebuie sa predau o disciplina- stiinta care nu mai tine cont de cronologie, nu mai ofera sentimentul de continuitate de la un eveniment istoric la altul, nu mai respecta evolutia fireasca a societatii umane, conform periodizarii temporale a destinului umanitatii de la origini si pana in zilele noastre. Am 40 de ani, si 16 ani de experienta didactica cu gradul 1, postuniversitare si altele zeci de cursuri de formare- mutilare spirituala, dar imi este dor de Istoria pe care am invatat-o la randul meu,ca si elev ,chiar daca era comunizata,dar cel putin transmitea ceva sufletului si mintii. Astazi acest mesaj a disparut complet regasindu-se doar in constiinta si inimile nostre de dascali. Respect si stima.

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =