Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

Cel mai mare român... în opinia multora

Site-ul Historia a lansat un sondaj printre cititori pentru a afla care personaj istoric este considerat a fi cel mai mare român. La fel cum s-a întâmplat şi acum câţiva ani la un sondaj al TVR 1, cel mai votat a fost Ştefan cel Mare, domnitorul care a condus timp de 47 de ani Moldova şi care s-a bătut cel puţin odată cu toţi vecinii săi.

Aş dori să vă spun de ce îl consider eu pe Ştefan un mare personaj istoric. Nu pentru că i-a bătut pe duşmanii săi. Nu pentru că a construit multe biserici, deşi acesta este un mare merit, regiunea Moldova şi acum beneficiază din plin de pe urma turiştilor care vor să viziteze ctitoriile domnitorului. El a avut după părerea mea o viziune extraordinară asupra viitorului, sfătuind înainte de moarte pe urmaşii săi să încheie alianţe cu turcii (căci aceştia îşi respectă cuvântul) şi nu cu ruşii (care începeau să se afirme din ce în ce mai mult şi care aveau atitudini duplicitare şi periculoase pentru noi). A avut dreptate în ce a spus, dar unii nu l-au ascultat. Dimitrie Cantemir a făcut o mare greşeală la începutul secolului XVIII, anume să se alieze cu ruşii şi de atunci românii au căzut timp de sute de ani sub influenţa nefastă a colosului de la Răsărit, influenţă care se vede şi azi.

Să ştiţi că totuşi eu nu-l consider pe Ştefan cel mai mare român. Vă spun mâine pe cine apreciez eu cel mai mult şi de ce. Până atunci vă las să ghiciţi.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (4)
  • Avatar

    Utzuletzu' 23-01-2011 ora 8:59

    Ca doar n-o fi Generalul Antonescu...

  • Avatar

    Dan Pracsiu 23-01-2011 ora 10:26

    Numai oamenii obtuzi si care nu stiu despre ce vorbesc ar putea crede ca Antonescu este cel mai mare roman. Acest om rigid, care pune mai presus asa-zisa onoare proprie decat tara, nu are cum sa fie nici macar in primii 1000 de romani.

  • Avatar

    Dorin 1-02-2013 ora 1:06

    Stefan cel Mare,un personaj carismatic al istoriei noastre, a fost un mare om de stat si un bun diplomat, dupa cum este caracterizat de cronicile contemporane domniei sale. Alaturi de calitatile sle indiscutabile ca om politic,a avut si numeroase scaderi. Fara a face referiri la viata sa particulara cu multe ocolisuri condamnate de biserica ortodoxa, se face responsabil de patricid, prin executarea lui Petru Aron, unchiul sau, care la randul lui l-a asasinat pe Bogdan, tatal lui Stefan la Reuseni. Pentru acest motiv si altele nu putine, Amfilohie Sendrea mitropolitul Moldovei i-ar fi dat canon post si rugaciune, alaturi de ridicarea de asezaminte bisericesti in scopul ispasirii de pacate. Sa nu uitam caracterul religios al societatiii medievale romanesti sau occidentale.Sigur, unele asezaminte au avut caracter comemorativ. Cat despre luptele cu turcii ele au fost in cea mai mare parte inutile, secatuind tara de resurse si tineret, lucru probabil recunoscut de Stefan in ultimii ani de domnie cand plateste tribut turcilor si cere urmasilor sa faca pace cu acestia. Ambitia domnilor romani de a se masura cu turcii poate fi vazuta ca o chestie de orgoliu razboinic specific lumii cavaleresti medievale,dar si cu conotatiile religioase de rigoare. Ca a fost un invingator fata de turci? Cred mai degraba ca acestia l-au dorit sa ramana pe tron slabit si sa-l foloseasca ca si tampon intre unguri si poloni. Sa nu uitam faptul ca Stefan ar fi ridicat la lupta o armata de cel putin 40-45 de mii de soldati cu sprijinul secuilor transilvaneni si a altor aliati, in timp ce turcii puteau oricand sa trimita 100 de mii de soldati,care nu i-ar fi infrant pe moldoveni ci poate i-ar fi exterminat,;sa nu uitam ce a patit Bizantul. Incontestabil a fost victorios,dar fiind un orgolios victoriile sale ar fi in opinia mea supralicitate, de ochii poporului de al carui sprijin avea nevoie. Acest lucru poate fi vazut azi la conducatorii politici romani cand este vorba de alegeri.Cert este ca pierderile de vieti omenesti si pagubele suferite de moldovenii lui Stefan se resimt pana in zilele noastre.Comparativ cu alte provincii istorice Moldova este inapoiata economic. In timp ce Stefan se lupta cu turcul, regii maghiari ,poloni,sau domnii Tarii Romanesti,preferau intelegerea si plata tributului,ceea ce insemna nu doar obligatii financiare ci si decongestionarea economica a comertului blocat de razboi. In occident Renasterea si Umanismul creau premisele societatii moderne.Concluziile sunt lesne de tras.

  • Avatar

    dante 29-07-2016 ora 12:51

    Stefan cel Mare,un strateg excelent,un tip destept-foc!Dar NU era sfant!

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =