Pagina informaticii

Teste de informatică pentru liceu, articole C#, C/C++, PHP

Test - structura liniară și alternativă

Rândul 1

1. Se citește un număr natural n de 4 cifre. Să se afișeze câtul și restul împărțirii numărului format din primele două cifre ale lui n la numărul format din ultimele două cifre ale lui n. De exemplu, dacă n=5413, atunci 54 împărțit la 13 dă restul 2 și câtul 4.

2. Se citesc două numere naturale x și y, ambele de patru cifre. Să se afișeze numărul care are suma cifrelor mai mare. De exemplu, dacă x=1902 și y=8001, se va afișa 1902.

3. Se citesc două numere a și b. Să se interchimbe valorile lui a și b. De exemplu, dacă a=3, b=4, atunci, după interschimbare, a=4, b=3.

4. Se citește numărul natural n. Să se afișeze ultima cifră a lui 5n.

5. Se citesc două numere naturale x și y. Să se afișeze ultima cifră a numărului 7x+5y.

6. Se citesc patru numere naturale a,b,c,d. Să se afișeze valoarea maximă dintre ele.

7. Se citește un număr natural n de exact 5 cifre. Să să afișeze numărul obținut din n prin eliminarea primei și ultimei cifre. De exemplu, dacă n=12345, se va afișa 234.

8. Se citește numărul natural nenul n. Să se determine și să se afișeze suma S=2+4+6+...+2·n.

Rândul 2

1. Se citește un număr natural n de 4 cifre. Să se afișeze valoarea a+b+c, unde a se obține din n eliminând prima cifră, b se obține din n eliminând primele două cifre, iar c este cifra unităților lui n. De exemplu, dacă n=2347, atunci valoarea afișată este 347+47+7=401.

2. Se citește numărul natural nenul n. Să se afișeze valoarea sumei S=3+6+9+...+3·n.

3. Se citesc trei numere naturale a, b și c. Să se afișeze cea mai mare diferență dintre valorile date. De exemplu, dacă a=7, b=3 și c=1, diferența maximă este 7-1=6.

4. Se citește un număr natural n de exact 6 cifre. Să să afișeze numărul obținut din n prin eliminarea primei și ultimei cifre. De exemplu, dacă n=920138, se va afișa 2013.

5. Se citește numărul natural n. Să se afișeze ultima cifră a lui 6n.

6. Se citesc două numere naturale x și y. Să se afileze ultima cifră a numărului 9x+6y.

7. Se citesc numerele reale x, a, b, unde a<b. Să se verifice dacă x aparține intervalului [a,b]. Se va afișa unul din mesajele “DA” sau “NU”.

8. Se Se citeşte un număr natural n. Să se verifice dacă n este sau nu număr par de patru cifre. Se va afișa unul din mesajele “E par de 4 cifre” sau “Nu e par de 4 cifre”.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =