Pagina informaticii

Teste de informatică pentru liceu, articole C#, C/C++, PHP

Lecţia 1 - Introducere în PHP

PHP înseamnă Hypertext Preprocessor. Este un limbaj utilizat în special pentru a construi pagini web dinamice. PHP poate fi înglobat în codul HTML al unei pagini sub forma unor programe (script-uri), ceea ce înseamnă o mai mare flexibilitate care este imposibilă utilizând doar HTML.

    Avantajele utilizării PHP:
  • este server-side (scripturile sunt procesate de serverul web), deci nu vor fi probleme care să apară între browserul utilizat şi codul PHP
  • permite accesul la fişiere şi baze de date stocate pe server

Cum se lucrează cu PHP?

Cine a construit vreodată o pagină web în HTML+CSS ştie că este suficient să apese dublu-click pe fişierul HTML pentru a putea fi vizualizat într-un browser. Nu se poate face acelaşi lucru cu un fişier PHP. A construi pe calculatorul personal o pagină web cu PHP este necesar să aveţi la dispoziţie o aplicaţie care să simuleze existenţa serverului. Pentru aceasta putem utiliza diverse produse care ne permit să lansăm "local" serverul. În continuare vom considera că utilizatorul foloseşte aplicaţia xampp, care este gratuită şi care poate fi descărcată gratuit de aici.

După instalarea aplicaţiei, lansaţi serverul Apache astfel: în folderul xampp veţi găsi fişierul xampp-control.exe. Lansaţi-l şi apăsaţi click pe butonul Start din dreapta cuvântului Apache. Va apărea o imagine precum cea de mai jos:

Pentru ceea ce va trebui să facem în lecţiile viitoare, ar fi necesar să lansaţi în acelaşi mod şi MySql.

Este timpul să creăm prima aplicaţie PHP. Lansaţi un editor de text precum notepad (recomand notepad++, un editor gratuit care recunoaşte codul PHP şi al multor altor limbaje). Scrieţi următoarea secvenţă:

<?php
	echo "Bine ati venit in lumea PHP";
?>

Orice secvenţă de cod PHP este cuprins în interiorul etichetelor <?php ... ?>. Cu ajutorul lui echo se pot afişa date în browser. Salvaţi acest fişier în folderul htdocs aflat în folderul xampp. Un exemplu de nume valid pentru acest fişier poate fi salut.php, extensia fiind obligatorie ".php". Pentru a vizualiza rezultatul, lansaţi un browser şi scrieţi în bara de adrese:

   127.0.0.1/salut.php

Ip-ul 127.0.0.1 este adresa serverului local, iar salut.php este numele fişierului. Aveţi grijă ca acest fişier să se afle în folderul htdocs, altfel veţi avea surpriza să observaţi că browserul nu a putut localiza fişierul PHP !

Spuneam mai sus faptul că un script PHP poate fi integrat uşor într-un fişier conţinând cod HTML. Iată un exemplu:

<html>

<head>
  <title>dponline.ro - Bine ati venit!</title>
</head>

<body>
<?php
  echo "<h2>Prima secventa de cod PHP</h2>";
?>

<p>Secventa de cod HTML</p>

<?php
  echo "<p>A doua secventa de cod PHP</p>";
?>

</body>
</html>

Precum se observă, putem integra mai multe secvenţe de cod PHP într-un fişier html şi de asemenea de remarcat faptul că într-o afişare cu echo se pot integra uşor tag-uri HTML. Iată un alt exemplu. Pentru a construi liste neordonate în HTML se scrie astfel:

<ul>Lista de obiecte:
  <li>calculator</li>
  <li>televizor</li>
  <li>telefon</li>
  <li>aparat foto</li>
</ul>

Sau, acelaşi lucru utilizând exclusiv cod php:

<?php
 echo '<ul>Lista de obiecte:';
 echo '<li>calculator</li>';
 echo '<li>televizor</li>';
 echo '<li>telefon</li>';
 echo '<li>aparat foto</li>';
 echo '</ul>';
?>

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =