Ce-a zis lumea

"Nu am prejudecăţi. Urăsc la fel pe toată lumea" (W. C. Fields)

Din autorii Constantin Sporea, Norman Manea, C. Coroiu

Constantin Sporea – Memorii

Toţi bărbaţii purtau pălărie.Cel fără stârnea nedumerirea. Lumea credea că are un deces. Când C. Sporea şi-a pierdut pălăria în tren, la Bucureşti a mers acasă cu trăsura să nu fie văzut.

Semnul chinezesc pentru ceartă reprezintă două femei faţă în faţă.

Norman Manea – Întoarcerea huliganului

La 24 februarie 1942, sovieticii au torpilat vasul Struma care transporta aproximativ 790 de evrei în Palestina. (Vasul a părăsit portul Constanţa la 12 decembrie 1941, dar autorităţile britanice din Palestina nu au vrut să primească refugiaţii! A ajuns apoi în Marea Neagră unde a fost scufundat. Un singur evreu a fost salvat)

În Israel, într-un azil, tatăl, Marcu Manea era spălat cu sârguinţă şi devotament de un tânăr german.

Definiţia elegantă a pupincuristului: ia forma vasului în care este pus!

Helene face pe curierul între Franţa şi Elveţia în timpul Rezistenţei. Este solicitată de doamna Elsa Aragon (soţia scriitorului Louis Aragon) să-i procure ciorapi de mătase. Aducându-i odată ciorapi necorespunzători, este denunţată de Louis Aragon ca agentă a spionajului englez.

C. Coroiu – Viaţa ca o postfaţă

Libertatea de expresie pentru a spune prostii nu trebuie tolerată, fiindcă nu face decât să prostească lumea – a zis Alonso Zamora Vicente (scriitor spaniol, 1916 – 2006).

Petre Pandrea (umanist şi eseist, 1904-1968) a fost nedrept cu Zaharia Stancu şi cu Mihai Ralea – pe care-l numea licheaua nr. 1.