Ce-a zis lumea

"Nu am prejudecăţi. Urăsc la fel pe toată lumea" (W. C. Fields)

Neagu Djuvara - Amintiri din pribegie

Înainte de 1914, guvernul francez a propus ca ministru plenipotenţiar al Franţei la Bucureşti pe un diplomat care se numea Courgaule. Ghika a redactat cu fineţe un răspuns de refuz...

Constantin Drăgan şi-a adăugat numele Iosif după ce a devenit profesor doctor din milostenia lui Ceauşescu. Fost legionar, a făcut avere rapid. Şi-a montat apoi o faţadă onorabilă de mecena.

Elena Lupescu, după moartea lui Carol al II-lea, a pus mâna pe averea regală (a lui Mihai) cu Urdăreanu "sânge albastru şi inimă neagră".

Caranfil despre sârbi: A negocia cu un sârb sau cu o statuie e acelaşi lucru (apropo de nenorocirea din Iugoslavia anilor 1990)

Henry Coandă s-a repatriat pe vremea lui Ceauşescu, primind rangul de ministru fără portofoliu, cu leafă, casă, maşină şi tot felul de avantaje, numai ca soţia lui, bolnavă incurabil de cancer, să poată fi îngrijită gratis la Bucureşti.

Juan Peron l-a invitat în Argentina pe Constantin Virgil Gheorghiu (autorul romanului Ora 25) să scrie laudativ despre el. I-a dat hotel, telefon de aur etc. Juan Peron a căzut peste un an, iar Virgil Gheorghiu a publicat atunci în Franţa un articol în care împroşca cu noroi perechea Peron.

În Republica Niger Neagu Djuvara a fost consilier tehnic la Ministerul de Externe. În această ţară primul născut nu are nume. Familia i se adresează cu mă! şi bă! Neagu Djuvara crede că este o reminiscenţă străveche a mitului lui Avraam, cel pus să-şi jertfească fiul, primul născut.

Dacă un nigerian câştiga ceva bani, tăbărau pe el toate rudele şi-l sărăceau. Numai unul muncea.

În colonii precum Niger, francezii impuseseră alfabetizarea în limba franceză. Copiii cântau: Nos ancetres les Gaulois (strămoşii noştri galii).

Neagu Djuvara crede că ziua de 1 Decembrie este prost aleasă ca zi naţională pentru că este frig şi nici nu este adevărata dată a unirii, pentru că decretul regal s-a emis pe 24 decembrie. Mai bine sărbătorim pe 10 mai când s-a declarat independenţa nucleului de stat modern român. Şi e frumos afară!

Numele Răzvan e de origine iraniană. În persană, Răzvan este păzitorul raiului, echivalentul lui Gabriel. Numele a apărut la noi odată cu domnitorul ţigan Ştefan Răzvan.

Neagu Djuvara: "Îmi puneam mare nădejde în posibilitatea de a găsi un loc într-o universitate americană [...] unii dintre compatrioţii mei, unii pe care-i consideram tare mediocri, ca numitul Anghel Rugină [...] se aciuase(ră) pe lângă vreo universitate"