Ce-a zis lumea

"Nu am prejudecăţi. Urăsc la fel pe toată lumea" (W. C. Fields)

Luate de la Ştefan Cazimir şi de la Eugen Simion

Ştefan Cazimir

I.L.Caragiale, în preziua morţii, a fumat 80 de ţigări. A fost găsit mort dimineaţă. Soţia i-a supravieţuit 40 de ani!

Caragiale a avut două gemene care au murit. A suferit teribil. Era, de fapt, sentimental (aşa cum sunt mulţi din oamenii cinici sau ironici...) Când s-a aflat că Eminescu a înnebunit, Caragiale a plâns.

Când în 1941 un ofiţer german i-a cerut permisiunea de a se aşeza la aceeaşi masă cu dânsul, Theodor Pallady l-a refuzat: - Şi eu am nevoie de spaţiu vital! (făcea referire la Lebensraum, spaţiul vital pe care dorea Hitler să-l obţină prin ocuparea unui teritoriu însemnat din Uniunea Sovietică)

Personajul Mitică al lui Caragiale i-a zis cafelei cu înlocuitori nechezol.

Alt personaj, Rică Venturiano, semnează R. Vent. Revent este o plantă medicinală folosită ca purgativ!

Admiraţia românilor pentru Franţa în secolul XIX nu se poate compara decât cu aceea a romanilor pentru Grecia în primele secole ale Imperiului Roman, sau cu aceea a japonezilor pentru China din secolele VII – VIII. (De aici s-a născut şi poezia Ai noştri tineri a lui Eminescu: „Ai noştri tineri la Paris învaţă/ La gît cravatei cum se leagă nodul…” citiţi-o, e actuală încă!)

Eugen Simion – Convorbiri cu Aurora Cornu despre Marin Preda

Marin Preda nu era violent, dar a avut experienţe traumatizante cu alte femei. Pe a doua soţie a bătut-o în public pentru că ea ameninţa că se aruncă de pe munte.

Marin Preda despre căsnicie: Am încercat cu una frumoasă şi deşteaptă şi n-a mers, am încercat cu una deşteaptă şi urâtă, n-a mers, am încercat cu una proastă şi frumoasă sau aşa ceva, n-a mers. Totuşi, parcă era mai bine cu prima.

Nordul Moldovei este spaţiu magic, matricea culturii româneşti: Mihai Eminescu, Vasile, Horia şi Eugen Lovinescu, Anton Holban, Creangă, Sadoveanu, sculptorul Ion Irimescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ciprian Porumbescu etc.