Jurnal de călătorie

Vă prezint locurile pe unde călătoresc

Mănăstirea Floreşti, judeţul Vaslui

La 27 km de oraşul Vaslui, în apropierea unei păduri mari şi dese, se află Mănăstirea Floreşti, întemeiată în jurul anului 1590. Azi are Hramul Sfântului Prooroc Ilie care se sărbătoreşte în fiecare an pe 20 iulie.

De la început, de cum intri în mănăstire, sare în ochi înălţimea neobişnuită a bisericii. A fost construită în sil neo-gotic, caz destul de rar pentru o biserică ortodoxă. În caz că nu ştiţi, catedrale catolice din vestul Europei sunt ridicate în stil gotic. Aţi auzit de goţi? Ei sunt cei care au distrus ultima armată profesionistă pur romană în anul 378 în bătălia de la Adrianopol. Apoi tot ei sunt cei care, conduşi de Alaric I, cuceresc capitala Imperiului - Roma. Mai apoi goţii s-au creştinat şi au început să constuiască biserici în stil propriu.

În Mănăstirea Floreşti poţi vedea Turnul de Poartă, ridicat între 1852-1859 şi restaurat de curând...

...biserica în stil neo-gotic, plus Mercedes stil german...

.. din nou biserica, din alt unghi...

... Palatul egumenesc, construit tot între 1852-1859 şi care mai bine de 100 de ani a funcţionat ca spital. A fost restaurată recent (de fapt nu ştiu dacă restaurarea s-a terminat, nu am avut acces în interior).

Vă puteţi şi caza în interiorul mănăstirii, sunt vreo 10 locuri, plus că puteţi beneficia de bucătăria de acolo.

În interiorul bisericii am făcut câteva poze. Acolo se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de Mitropolitul Veniamin în anul 1805 de la Mitropolia din Iaşi.

Afară am văzut un mic lac, dar nu m-am putut apropia, e înconjurată de gard, probabil că are peşte.

Am aflat de la cineva că pe aproape de mănăstire se găseşte un lac şi un fond de vânătoare (nu uitaţi că mănăstirea este înconjurată de pădure). Am încercat să ajung la acel lac, dar din păcate m-am rătăcit, aşa că am făcut cale întoarsă.

Dacă doriţi să vădeţi pentru câteva ore o mănăstire frumoasă, vă invit să mergeţi la Floreşti!

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =