Jurnal de călătorie

Vă prezint locurile pe unde călătoresc

Sighişoara – cetatea saşilor

Am hotărât împreună cu familia să mergem la Sighişoara, pe care eu personal nu o mai văzusem niciodată. Închipuiţi-vă că drumul Vaslui-Sighişoara, având o lungime de 315 km, l-am făcut cam în 7 ore: şosele înguste, şosele proaste, drumuri de munte, serpentine, gropi, bariere, căruţe... ce mai, tipic românesc! Nu insist pe subiect, ştiţi deja!

Ajungem la Sighişoara, unul dintre puţinele oraşe-cetăţi locuite din lume. Ne cazăm la Pensiunea Bella Vista, situată undeva pe un deal în afara oraşului. Admirăm din cameră panorama oraşului. Vechea cetate s-a construit pe un deal, ulterior s-au ridicat case la poale, pentru ca prin ultimii ani să-şi facă loc tot mai multe blocuri.

Sighisoara - panorama

Câteva date despre Sighişoara. Cetatea a fost întemeiată de saşi la 1191, dar apare în documente pentru prima oară la 1280 sub numele de Castrum Sex. Se pare că acest nume se referă la rangul cetăţii, adică a şasea cetate din rândul celor şapte scaune săseşti din provincia Sibiu. O altă variantă este că numele vine de la forma cetăţii: Cetatea cu şase laturi. Pe la 1241 cetatea este pustiită de o năvălire tătară, aşa că se ridică ulterior ziduri de apărare. În 1431, într-un document emis de Vlad Dracul este pomenit numele de Săghişoara (în germană Schespurch, iar în maghiară Segusvar).

A doua zi vizităm cetatea veche. Urcăm până acolo cu maşina, e mai rapid, dar plătim o taxă suplimentară. Parcăm în curtea cetăţii şi plecăm la pas. Avem ce vedea. Urcăm în Turnul cu ceas, de unde avem o vedere splendidă în jur. Urcăm pe scări şi coborâm până ameţim. S-a folosit la construcţie mult lemn, îmbinat de dulgheri cu mare pricepere. Ne îndreptăm spre Biserica din Deal. Pentru aceasta am urcat mai întâi Scara Şcolarilor, construită în 1654 şi care avea iniţial 300 de trepte, iar acum doar 175. Vreţi să slăbiţi? Urcaţi treptele astea zilnic timp de 4 ani... La capătul de sus al scărilor este un liceu teoretic proaspăt restaurat. Înscrieţi-vă! Când ajungem sus, ne tragem sufletul. E şi foarte cald!

Vedere din turnul cu ceas

Scara Şcolarilor

Liceul Joseph Haltrich

Biserica din Deal

Ajungem la Biserica din Deal. Intrăm şi ascultăm un ghid care spune lucruri interesante. A fost ridicată pe locul unei vechi bazilici romanice, iar asta îmi aminteşte că de multe ori creştinii au ridicat biserici peste vechi temple păgâne. Mai aflăm că undeva sus în turnul bisericii era ascunsă carnea, locul era cunoscut de numai doi sau trei oameni. Unul din ei urca săptămânal şi tăia o bucată de slănină pentru îndestularea tuturor pentru şapte zile! Şi făina se ascundea, undeva sub pardoseală. Acum mai spuneţi că trăiţi rău! Aruncăm apoi o privire şi pe la cimitirul de alături: multe morminte mari, aparţinând mai-marilor cetăţii.

Ne îndreptăm apoi să vedem diverse turnuri care amintesc de diversele bresle care au prosperat acolo şi care au dus la dezvoltarea Sighişoarei: Turnul Cizmarilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor etc. Am găsit şi un panou care pomenea de târgul de la sfârşitul săptămânii de acum foarte mulţi ani. Exista obligaţia ca toţi vânzătorii să-şi desfacă marfa (de exemplu brânza) mai întâi în Cetate, apoi puteau coborî spre vale în Oraşul de Jos pentru a vinde ce mai rămânea. În timp, partea de sus a scăzut ca importanţă, aşa că legea aceasta a fost abolită.

Turnul Cizmarilor

Turnul Frânghierilor

Parohia Evanghelică

Mai sunt multe de văzut acolo, nu vă spun despre toate, mergeţi singuri în caz că v-am trezit interesul.

În următoarea zi, pentru echilibru, am vizitat şi locuri creştin-ortodoxe. Chiar în plin centru este Catedrala Ortodoxă cu hramul Sfânta Treime, ridicată în perioada 1934-1937. Mergem apoi cu maşina la vreo 5 km de oraş să ne reculegem la Mănăstirea Sfântul Dimitrie. E foarte frumos acolo. Biserica e micuţă, iar casele parohiale sunt pline de flori.

Mănăstirea Sfântul Dimitrie

Mănăstirea Sfântul Dimitrie

Catedrala Ortodoxă

Inutil să vă mai menţionez că am vizitat şi restul oraşului, aveţi ce vedea: Casa Vlad Dracul, Palatul Primăriei, Piaţa Hermann Oberth, Hanul de Piatră, Biserica Leproşilor... Cred că voi mai trece şi eu pe acolo! Când am vizitat Castelul Bran prima oară, nu mi s-a părut prea grozav. Apoi l-am mai vizitat de câteva ori şi mi-a plăcut din ce în ce mai mult. Aşa este şi la Sighişoara. Merită să revezi locurile!

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =