Jurnal de călătorie

Vă prezint locurile pe unde călătoresc

Grădina Zoologică Bârlad

Atunci când am hotărât să-mi duc băiatul la zoo în Bârlad, primul lucru pe care l-am făcut a fost să caut pe internet. Grădina nu are site propriu, aşa cum nu au site nici celelalte astfel de locuri din ţară. Singurul lucru pe care l-am aflat de pe net este că - citez de pe www.hoinari.ro - Gradina zoologica a fost înfiinţată în anul 1949. Deţine animale (sic!), păsări exotice, peşti exotici, rozătoare. Nici pe pagina Primăriei Bârlad nu am găsit nimic. Ca şi cum grădina n-ar exista! Nu-i nimic, între Vaslui şi Bârlad nu sunt decât vreo 50 de kilometri, aşa că... pornim la drum!

Găsim repede drumul de acces către Grădină. Cum intri în Bârlad dinspre Vaslui (pe DN 24), faci la dreapta pe o alee. Poţi intra cu maşina şi găseşti o parcare destul de mică, dar nu e aglomerat. Cum prima impresie contează, admirăm poarta de acces către zoo. Ia priviţi! Dacă doriţi să vă delectaţi pe de-a-ntregul, daţi click pe imagine. Preţul de intrare este proporţional cu aspectul porţii: 2 lei. Mirosul este gratuit! Achităm şi intrăm.

La intrare pe stânga, într-o căsuţă, sunt peştii şi reptilele. Admirăm câţiva peşti în acvarii foarte mici, un caiman care a stat nemişcat cât timp am fost eu acolo, de-am crezut că e de plastic. Vedem şi şerpi printre care un boa constrictor şi un şarpe mic şi viu colorat, sigur veninos. Nu i-am reţinut numele. Am ieşit de acolo repede, pentru că era foarte cald şi multă umezeală.

Vizităm apoi câţiva urşi bruni. Aceştia se plimbă non-stop prin cuşti. Se vede clar că suferă de un puternic stres, ca orice animal care zace mult prea mult între bare de fier fără să facă nimic. Îmi amintesc de emisiunile cu animale de la grădini zoologice din USA ori Germania, unde sălbăticiunile au padocuri mari unde pot să alerge, să sară. Chiar şi hrana le este dată animalelor astfel încât să le solicite fizic şi mental, mod inteligent de combatere a stresului şi traumelor psihice.

Vedem apoi câteva ierbivore, printre care lame, bivoli, căprioare, ponei. Acestea au padocuri destul de largi şi câte un copac sub care să se adăpostească de soare. Zărim şi nişte porci vietnamezi, scunzi, cu picioare incredibil de scurte şi graşi. Masculul are nişte colţi foarte mari şi ascuţiţi. Observăm şi multe păsări, majoritatea în cuşti. Excepţie face bazinul unde se află raţe, berze şi maiestuoasele lebede. Le admir cum plutesc elegant fără să bage în seamă vânzoleala din jur.

Lama

Porci vietnamezi

Lebede

Aud un răget. Este tigrul. Mă duc repede să-l filmez, dar răgetele au încetat. Panthera Tigris doar se plimbă dintr-o parte în alta, ceea ce-mi aminteşte de urşi. Vreau să văd şi lei, este o cuşcă rezervată lor, dar... nu văd leii. Ori nu există, ori dorm înăuntru. Alături în schimb văd un jaguar. Arată foarte bine, doarme pe o aşa zisă creangă de copac. Când plec de acolo, iar aud tigrul. Mă întorc, dar iar nu am noroc. Iar s-a oprit. Închipuiţi-vă că sunteţi într-o pădure din India sau Bengal la tăiat lemne şi auziţi aşa ceva pe lângă voi... Trecem şi pe lângă cuştile lupilor. Acelaşi simptom de stres. Văd şi o vulpe. Ori nu mai vede cu un ochi, ori are cataractă.

Tigru

Jaguar

Pavian

Băiatul meu e impresionat de maimuţe, mai ales de paviani. Masculul urlă şi haleşte cu poftă nişte fructe. Un pui de maimuţă din specia macaci se urcă peste tot cu agilitate. Constat că sunt destul de multe animale pe vreo două-trei hectare, majoritatea în cuşti pe care scrie În curs de reamenajare. Dar semne în acest sens nu se văd. Aici, printre animale, criza economică se vede foarte bine.

Ieşim din Grădină. Mergem pentru o jumătate de oră în parcul alăturat şi ne aşezăm într-un foişor. E frumos acolo, deşi mirosul de la zoo pluteşte şi pe aici. La plecare mă întreb dacă autorităţile sunt convinse că au făcut tot ce trebuie pentru această Grădină unică în judeţ. Eu unul nu pot să uit că predominantă este cuşca.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =