Jurnal de călătorie

Vă prezint locurile pe unde călătoresc

Top 10 filme româneşti

Aşa cum v-am promis, vă ofer o listă cu filmele care cred eu că sunt cele mai bune. Ca şi la topul filmelor străine pe care l-am făcut anterior, precizez că nu voi face un clasament, îmi este foarte greu să aleg care film românesc este cel mai bun. Deci:

Un comisar acuză (1973) Acest film în regia lui Sergiu Nicolaescu nu poate fi separat de Revanşa. Aventurile comisarului Moldovan sunt extraordinare, iar unele secvenţe precum împuşcăturile din lift sau camionul care târăşte o cabină telefonică sunt incluse ca obiect de studiu şi astăzi. Acţiunea este inspirată din fapte reale, iar regizorul, datorită vremurilor în care a fost făcut filmul, include şi comuniştii ca principali actanţi. De remarcat rolul absolut extraordinar făcut de regretatul Gheorghe Dinică în rolul negativ al poliţistului legionar Paraipan.

Ştefan cel Mare (1974) Un film istoric despre un mare domnitor român. Este interesant nu pentru bătălii, ci pentru redarea veridică a vremurilor de atunci. Coloana sonoră mi se pare remarcabilă.

Nea Mărin miliardar (1979) O comedie spumoasă, se pare că este greu de egalat. Aventurile cu olteni şi nelipsitul praz rămân de neuitat. Filmul a încercat cu destul de puţin succes să parodieze şi serialul Colombo, dar Puiu Călinescu l-a imitat destul de bine pe celebrul poliţist american.

Nemuritorii (1974) Film cu aventurieri pe un fond istoric al decăderii totale economice şi militare a Valahiei. Iar coloana sonoră, realizată de trupa Phoenix, întregeşte o producţie foarte bună.

Moromeţii (1988) Am pus acest film în topul meu deoarece reuşeşte să zugrăvească foarte bine satul românesc. Din păcate, filmul este puţin cam cenuşiu ca atmosferă şi nu reuşeşte să atingă valoarea romanului lui Marin Preda.

Declaraţie de dragoste (1985) Nu se putea să nu includ şi un film de dragoste în acest top, aşa că am decis să pun acest film care a impresionat o întreagă generaţie de adolescenţi ai anilor '80.

Am fost 16 (1979) Un film de război care trebuie neapărat inclus. Sunt redate secvenţe de luptă din al doilea război mondial, iar filmul reuşeşte să iasă cu bine din compromisul care trebuia făcut în acele vremuri cu cenzura comunistă.

Haiducii lui Şaptecai (1970) Cred că dacă Florin Piersic ar fi fost actor american, ar fi făcut furori la Hollywood. Acesta este un film de aventuri cu haiduci, iar coloana sonoră, originară din zona Maramureşului, este extraordinară.

O noapte furtunoasă (1943) Aceasta este cea mai bună ecranizare a piesei lui Caragiale, iar Alexandru Giugaru, în rolul lui Jupân Dumitrache, îmi dovedeşte că merită să fie inclus între primii actori români din toate timpurile.

Columna (1968) Am lăsat la urmă acest film despre daci şi romani şi conflictele care au urmat ocupării de către Traian a Daciei. Un film care a impresionat prin talentul actorilor (mai ales al celor români!), iar coloana sonoră este pomenită până şi pe celebrul site www.imdb.com. Filmul este unul din favoritele mele, poate chiar primul pe listă.

Remarcaţi că nu am inclus în topul meu niciun film românesc din ultimii 20 de ani. Poate că nu sunteţi de acord cu mine, dar eu consider că va trebui să mai aşteptăm până ce vom avea o realizare care să-şi poată face loc în top 10, asta în ciuda premiilor pe care le primesc unele producţii în ultimii ani.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (2)
Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =