Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

Gropile comune de la Popricani

În ultimele zile moartea poetului Adrian Păunescu a pus în umbră un eveniment important şi, posibil, extrem de neplăcut pentru România. La acest eveniment doresc să mă refer în continuare. Este vorba despre descoperirea unor gropi comune în apropiere de Iaşi, în localitatea Popricani.

În echipa care lucrează la descoperirea rămăşiţelor umane se află arheologi, istorici, militari. Pirotehniştii au identificat deja în zonă cartuşe de calibrul 7,92 utilizate de armata română în cel de-al doilea război mondial. Se crede că gropile sunt pline de oseminte ale evreilor executaţi prin 1940-1941. Eu sunt convins că acesta este adevărul, dar noi românii avem prostul obicei de a nega mereu o realitate care s-a petrecut acum 70 de ani, anume că din păcate am fost părtaşi la crime monstruoase. Nu mai era nevoie să se descopere aceste gropi comune, deja dovezile în acest sens sunt de netăgăduit şi cu toate acestea ne facem că nu s-a întâmplat nimic. Nu numai legionarii, ci şi armata s-a "îndeletnicit" cu fapte înfiorătoare. Nici populaţia civilă, sau cel puţin o parte, nu a avut o atitudine normală în legătură cu evreii şi ţiganii.

Să nu uităm un lucru: în 1940 România nu era o ţară ocupată. Şi cu toate acestea am acţionat ca şi cum ar fi fost. Am îndeplinit ordinele naziştilor fără comentarii. În aceeaşi perioadă şi Norvegia a fost invadată de armata germană. La un moment dat guvernul norvegian a primit o notificare prin care i se cerea să "rezolve problema evreiască". Răspunsul a fost uimitor de simplu: "Nu avem nicio problemă evreiască". La fel ar fi trebuit să ne comportăm şi noi. Nu e prima oară când nu ştim să învăţăm de la alţii. Problema este că nu cei care s-au ocupat de astfel de fapte suferă, ci urmaşii.

La şcoală fiind elev, mi s-au băgat şi mie în cap prostii. Iată trei exemple:

1. Noi nu am atacat niciodată pe nimeni (fals, am intrat în Uniunea Sovietică în 1941; am invadat Bulgaria în 1913 în cadrul celui de-al doilea război balcanic; am invadat Ungaria în 1919 şi am ocupat temporar Budapesta; Pentru Rareş a intrat în Polonia, ba şi-a luat şi multe căruţe cu frânghii, să-i ia pe toţi polonezii prizonieri şi să-i lege... dar a luat bătaie! Nici dacii nu stăteau degeaba: treceau iarna Dunărea îngheţată şi prădau în provincia romană de la sud)

2. Tot timpul la negocieri de pace am fost igoraţi. Uneori poate aşa a fost, de exemplu după războiul nostru de independenţă, dar alteori am meritat asta. Iată, în primul război mondial am capitulat, deşi era stipulat foarte clar în înţelegerile cu Antanta că nu avem voie să facem asta. Era deci normal ca puterile învingătoare să ne ignore şi cu toate astea nu au făcut-o! În al doilea război mondial iar nu am fost priviţi ca naţiune învingătoare, ci învinsă. Invadasem Uniunea Sovietică. Şi cu toate astea, am reprimit Transilvania.

3. Tot timpul am fost prigoniţi, mai ales românii transilvăneni. Uneori aşa a fost. Să ne amintim de masacrele de la Ip şi Trăsnea. Alteori am fost luaţi laolaltă cu alţii care nu erau catolici, deci nu din cauză că eram români. Şi să ştiţi că şi noi ne-am purtat urât cu alţii. Nu vreau să mă refer la asta acum, nu aş vrea să nasc inutil controverse.

Laureatul Nobel de origine română, Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, referindu-se mai ales la liderii noştri din perioada războiului, spunea odată: "România a ucis, a ucis, a ucis!". Mi-e greu şi mie să spun asta de trei ori, dar din păcate România a ucis.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (5)
 • Avatar

  Utzuletzu' 12-11-2010 ora 20:41

  Pe vremea cand eram un copil-purec mi-am pus intrebarea daca nu cumva sunt minciuni in manualul de istorie. Minciuni, nu interpretari, ca asta e alta mancare de peste. La urma urmei, ce era in manual era litera de lege pentru elevi. De unde sa fi citit si alte versiuni ale evenimentelor? Internet nu era, carti straine nu existau, accesul la informatie era restrictionat drastic. Dar indoiala o aveam, desi eram un plodulic mic. Din fericire pentru mine, istoria nu m-a preocupat niciodata prea mult, asa ca nu prea mi-am pus probleme de-a lungul anilor. Dar sunt convinsa ca cele scrise de tine mai sus sunt reale. Nu trebuie sa ne imaginam ce armata civilizata si inteleapta aveam, e de ajuns sa ne uitam si in jur, la oamenii obisnuiti, din care s-a facut selectia militarilor, si sa tragem concluziile. In orice istorie exista multe fapte rusinoase. Ceea ce e trist este ca oamenii au prostul obicei de a nu invata nimic din istorie. Suntem blestemati sa repetam greselile trecutului, sa le stergem cu buretele, sa le ascundem, sa devenim perseverenti acolo unde nu este cazul.

 • Avatar

  Cosmin(cel mai valoros creier) 19-12-2010 ora 14:52

  Intrebarea care s-ar putea pune este: "De ce au fost evreii alungati de-a lungul timpului?"

 • Avatar

  Dan Pracsiu 23-12-2010 ora 16:18

  Lumea nu avea incredere in evrei, pentru ca reprezenta o alta credinta. Si culmea!, mai neincrezatori erau crestinii in evreii crestinati.

 • Avatar

  Gligore 17-02-2011 ora 17:25

  Pe vremurile acelea evreii nu ajunseseră încă în stadiul de evrei ci de abia atinseseră stadiul intermediar de jidani. Jidanul era jidan la chip, la vorbă şi-n porniri acaparând pe la începutul secolului XIX în ţara aceasta tot ce se putea acapara. Ei erau medicii, avocaţii, bancherii, moşierii, industriaşii, veşnicul izvor de bolşevici ( ase vedea Ana Paucker, Teohari Georgescu, Iosif Chişinevschi, Walter Roman ş.a.) ai României, iar românul trăgea la şaibă. Aşa că nu este de mirare dacă uneori s-au pomenit cu terebentină sub coada lor jidănească. Ehei, acum sunt alte vremuri. Jidanii au evoluat în stadiul de evrei, au înfiinţat tot felul de instituţii internaţionale care să mânjească cu noroi naţiunile lumii care s-au uitat măcar odată chiorâş la vreun puchinos de jidan. Au înfiinţat Fondul Monetar Internaţional ca are ca scop încălecarea economică a oricărui popor de pe mapamond. Aşa că mă mir foarte, când unii le mai plâng de milă în loc să-şi plângă singuri de milă de stadiul în care au ajuns.

 • Avatar

  dante 29-07-2016 ora 12:47

  Mie nu mi-a placut istoria la scoala ca era plina de minciuni si auto-maguliri.Asa este si acum,noroc ca exista netul si NG si Discopery.
  Ati uitat minciuna nr 4 : revolutia romana impotriva unor teroristi inexistenti,in real lovitura de stat unde romanii au omorat romani, iar in etapa nr 2 ,minerii romani au omorat si batut cetateni civili.Numai bine!

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =