Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

111 ani de la naşterea Căpitanului

Intrând recent pe yahoo! messenger, văd la un elev pe care-l am în listă status-ul: "111 ani de la naşterea Căpitanului". Aşa este. La 13 septembrie 1899 s-a născut la Huşi, judeţul Vaslui, Corneliu Zelea Codreanu, cel care va deveni conducătorul Legiunii Arhanghelului Mihail (Garda de Fier). Tare ciudat să constat pentru mine că un adolescent de 16-17 ani de azi are afinităţi legionare! Cât de uşor cad mulţi oameni pradă gogoriţelor şi himerelor! Acest băiat nu ştie mare lucru despre istoria mişcării legionare, dar sigur are pe cineva apropiat care l-a îmbuibat cu legende.

Am căutat pe Internet. Sunt câteva pagini obscure care glorifică mişcarea legionară. Am citit vag câte ceva de pe aceste sit-uri. Vorbe mari şi cam atât. Dacă stai de vorbă cu o sută de simpatizanţi legionari şi le pui câteva întrebări de istoria mişcării, vei afla că nouăzeci nu prea ştiu pe ce lume se află. Exact aşa era şi acest Zelea Codreanu. Prin ce s-a remarcat? Protestează la universitate că nu începe anul cu o slujbă religioasă. La 25 de ani împuşcă un prefect de poliţie şi este achitat. Urmează participări directe sau indirecte la asasinate. Prin 1938 este arestat şi condamnat pentru ultraj. A zis ceva de Nicolae Iorga, favoritul regelui Carol al II-lea. În detenţie fiind, din ordinul suveranului român, este ucis de gardieni, cică pentru tentativă de evadare. Înscenarea i-a adus şi faima de după moarte, fiind considerat martir. Dacă ar fi trăit, probabil că ar fi avut destinul trist sau banal al altor legionari, arestaţi şi condamnaţi de comunişti după război sau fugiţi prin Occident.

Există pe youtube o înregistrare cu un discurs (de fapt demagogie) de-al lui Codreanu. "Înduraţi cu resemnare orice lovitură, suportaţi orice chin...", zice acesta printre altele, cu o intonaţie îndelung exersată. În realitate, nedorind să fie mai prejos fasciştilor germani şi italieni pe care încercau să-i imite, legionarii români au plătit cu vârf şi îndesat, indiferent de costuri, rivalilor lor politici. Au căzut astfel sub gloanţele lor oameni importanţi politici şi culturali precum prim-ministrul Ion Gheorghe Duca (în 1933) şi Nicolae Iorga (în 1940). Aşa cum spunea şi istoricul Neagu Djuvara, cel mai rău lucru pe care l-a introdus Legiunea în România a fost asasinatul politic.

Au fost şi personalităţi de seamă ai României care au aderat ori au simpatizat cu mişcarea legionară, dar majoritatea membrilor ligii erau oameni care nu ştiau decât să răspândească teroarea prin oraşe sau la ţară, scopul fiind preluarea puterii. După moartea căpitanului lor, în fruntea legionarilor a venit un lider mediocru, Horia Sima. Măcar Zelea Codreanu avea charismă. O serie de decizii iraţionale va duce Legiunea la conflict direct cu Armata română care-i asediază prin sedii. Finalul este scoaterea în afara legii a organizaţiei şi internarea liderilor importanţi în lagărele germane.

Mai sunt şi azi persoane în vârstă care au făcut parte din Mişcare sau au fost simpatizanţi. Probabil că unii dintre aceştia încearcă să inoculeze tinerei generaţii ideile mistic-religioase de atunci. Iată un slogan tipic legionar. Sună cam aşa: "Să facem Ţara ca soarele de pe cer". Sloganul este aşa de idilic, încât nici nu mă mai străduiesc să caut pe Internet să văd dacă l-am scris corect!

Daţi-mi voie să citez în final din cartea lui Neagu Djuvara un fragment. "...Căpitanul umbla prin sate în port naţional, uneori călare pe un cal alb, ca în basme. Era, în toată purtarea lor (a legionarilor adică) un parfum arhaic - dar în acele momente de mare criză economică şi de nedumerire politică, cu un foarte ridicat procent de şomaj printre tinerii intelectuali, entuziasmul lor oarecum copilăresc a fost atât de contagios încât după puţin timp se poate spune că o mare parte a tineretului studenţesc, dar şi preoţi, meseriaşi, muncitori se leagă de această mişcare legionară". Nimic nou sub soare. Partidele de azi se cam poartă la fel, doar calul alb s-a transformat în X5 sau Q7.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (2)
  • Avatar

    Gligore di la Cursăşti 9-12-2010 ora 18:35

    Într-o perioadă în care tineretul este din ce în ce mai debusolat, fără nici un ideal spre care să se îndrepte năzuinţele sale, este normal ca să caute modele printre înaintaşi. Că a luat de model Căpitanul este totuşi un câştig pentru o societate în care modelul cel mai la îndemână este Jack Spintecătorul. Mă face pe mine un biet urmaş de ţăran din codrii Curseştiului de la margine de judeţ să cred că încă nu-i totul pierdut cu tineretul nostru.

  • Avatar

    Andrei 21-04-2016 ora 2:52

    Macar ala scapa societatea de pleve ... Si acum vorbind serios felicitari domnului profesor pentru ca spune adevarul cei cu minciunile ii vedem la TV au facut din legionari mari eroi gandati-va peste 100 de ani ca alt copil sa zica 100 de ani de la moartea lui Osama.Legionarii au fost o organizatie terorista

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =