Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

Ce nu ştiaţi despre daci

Cred că şi acum, la mai bine de 20 de ani de la prăbuşirea sistemului comunist în România, istoricii noştri au cam aceeaşi problemă, aceea că se feresc să spună direct lucruri care se ştiu foarte bine, sunt certe. Este în fibra fiinţei umane tendinţa egoistă de a-şi pune în evidenţă numai calităţile, iar defectele să le pitească bine. Acesta este un motiv pentru care mulţi români nu ştiu aproape nimic despre înaintaşii lor, dacii. Vă enumăr mai jos câteva elemente pe care cred că nu le-aţi aflat încăi.

Se pare că dacii erau blonzi şi aveau ochi albaştri. Azi puţini dintre noi se mai pot lăuda cu aceste caracteristici fizice. Stau şi mă întreb dacă nu cumva dacii erau înrudiţi cu neamurile nordice precum germanii (şi nu cu tracii sud-est europeni). Vă mai dau un argument pentru această bănuială a mea. Armele favorite de luptă ale dacilor erau săbiile lor încovoiate. Sabia se pare că se numea sica şi semăna cu o seceră. Romanii le numeau falx (sau falce dacorum). În limba engleză (limbă de origine germanică) seceră se spune sickle, iar în germană sichel. Nu seamănă? De menţionat că germanii nu aveau săbii încovoiate.

Fac o paranteză şi menţionez că aceste săbii erau foarte temute de vecinii dacilor, inclusiv de romani. Contrar imaginilor din filmele româneşti, săbiile aveau tăişul pe partea concavă, exact cum sunt şi azi secerile. Erau special construite încovoiate la vârf, întrucât puteau fi utilizate cu mare succes în aglomeraţiile din timpul bătăliilor. Loviturile principale erau fie la picioare (deci pe sub scutul adversarului), fie la cap.Cu ajutorul vârfului încovoiat, un duşman putea fi agăţat şi de după gât sau chiar dezbrăcat de armură dintr-o singură mişcare de tăiere. Se pare că existau şi falxuri mai mari şi mai grele, ţinute cu două mâini. Atât de periculoase erau pentru adversari, încât romanii, după războaiele daco-romane, au modificat coiful şi armura într-o tentativă de a limita ravagiile făcute de lovituri.

Dacii erau poligami. Încă de la şcoala primară noi am auzit de celebrul citat al lui Herodot: "dacii erau cei mai drepţi şi mai viteji dintre traci". Dar tot Herodot spune că "fiecare ţine în căsătorie mai multe femei… nevestele şi le păzesc cu străşnicie". Soţiile le cumpărau, deci ca să ai mai multe neveste trebuia să fii bogat. Cred că nobilii (tarabostes) îşi permiteau asta în primul rând. Tot Herodot spune că nu se punea preţ pe virginitate în societatea dacică: "pe fete nu le păzesc, ci le dau voie să aibă legături trupeşti cu bărbaţii care le plac". Pentru mai multe amănunte pe această temă puteţi consulta acest articol.

Erau mai multe neamuri dacice, de exemplu: piefigii, siensii, burii, ratacensii, carpii, dacii septentrionali. Aceştia deseori se luptau între ei atunci când nu-i amenţa nimeni dinafară. În cartea 99 personalităţi Lumea antică, autorii Iohanna Şarambei şi Nicolae Şarambei precizează câteva lucruri interesante pe care nu le-am găsit în alte surse, anume că burii erau înalţi, luptau cu pieptul gol şi purtau părul înodat pe o tâmplă. Se pare că numai nobilii purtau căciuli.

Dacii invadau deseori provinciile romane de la sud de Dunăre. Iarna apa îngheţa, aşa că oştile dacilor treceau fluviul şi prădau şi ucideau în provincia romană Moesia (teritoriul Bulgariei de azi). Acest obicei a durat destul de mult şi a fost unul din motivele pentru care au avut loc mai multe confruntări între daci şi romani. De menţionat că de fapt principalul motiv al războaielor din 101-102 şi 105-106 a fost aurul şi sarea. Împăratul Traian a reuşit astfel să refacă finanţele secătuite ale imperiului.

Nu tot teritoriul ocupat de neamuri dacice a fost ocupat de romani. De exemplu, carpii, care locuiau în Moldova de azi nu au fost supuşi niciodată. Ei sunt menţionaţi de izvoare istorice că până în secolul 4 au lansat (uneori împreună cu aliaţii lor sarmaţi) multe incursiuni devastatoare în provinciile romane de la sud. Au fost împăraţi romani care au luptat cu ei şi bineînţeles că la victorie îşi luau supranumele de Dacicus, Carpicus, Sarmaticus.

Mai mulţi istorici precizează că este posibil să fi existat mai mulţi lideri daci care-şi luau numele Decebal, care se traduce prin Inimă neînfricată. Am găsit în alte locuri şi traducerea Puternic cât zece. Oricum s-ar traduce exact, sunt înclinat să-i dau dreptate lui Neagu Djuvara care scrie că numele se citea probabil Dechebal. La fel spune şi despre celebrul cneaz Gelu, că se pronunţa Ghelău, de unde şi numele apei Ghilăului.

În final nu cred că mai merită să menţionez despre dragostea dacilor pentru vin şi beţiile pe care le trăgeau. Oricât au încercat liderii lor să distrugă viile şi să-i îndemne la abstinenţă, asta nu s-a reuşit. Acesta este un argument serios pentru care eu cred că ne tragem din daci...

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (25)
  • Avatar

    Xerxe 10-01-2011 ora 14:58

    Moda cu parul inodat pe o tampla vine tot de la germani

  • Avatar

    Decebal 10-01-2011 ora 18:55

    Sabiile asta dacice sunt foarte rare, erau cautate ca suveniruri dupa ce Traian a cucerit Dacia. De acum imi iau si eu numele Decebal

  • Avatar

    Utzuletzu' 10-01-2011 ora 20:05

    @Decebal: Dar inainte cum te numeai?
    Mi-a placut mult articolul, mai invatam si noi, astia micii, cate ceva de pe blog.

  • Avatar

    Decebal 10-01-2011 ora 21:31

    Inainte ma numeam Tempera, acum sunt Voinic cat 10

  • Avatar

    Utzuletzu' 11-01-2011 ora 15:11

    @Decebal: cand am scris primul comentariu chiar adaugasem "Cumva Tempera?" Ce intuitie am... mai ceva ca dacii din poveste. :)

  • Avatar

    Zalmoxis 11-01-2011 ora 19:23

    Cred ca e bine ca au venit romanii. Dacii liberi au disparut din istorie

  • Avatar

    Elena 18-01-2011 ora 17:02

    degeaba se spune ca populatia din spatiul carpato-pontico-dunarean doar s'a aparat, am atacat si noi suficient. Si nu doar in "stadiul" de daci

  • Avatar

    Ion 20-01-2011 ora 11:27

    Ce nu ştiţi e că sica înconvoiată era o armă cu anumite valenţe spirituale pe lîngă faptul că la început era o simplă unealtă agricolă şi viticolă. Secera, coasa şi cosorul sînt precursoarele tuturor celorlalte arme inspirate de către daci. E bine de ştiut că saxonii se autonumeau după un cuţit scurt numit seicks, zeloţii din timpul lui Isus erau numiţi sicari (adică bandiţii criminali de ultima speţă pentru romani) deci termenul e folosit în întreg Imperiul şi-n afara lui de asemenea. Arheologia spune că cele mai vechi astfel de instrumente înconvoiate le-au produs dacii şi tracii, iar grecii le-au perfecţionat la nivelul de artă.

  • Avatar

    Ion 20-01-2011 ora 11:33

    Falx era o armă de şoc şi se folosea preponderent într-o formaţie răsfirată în formă de triunghi cu distanţe respectabile pentru manevrare cît mai eficientă şi sigură. Dacii nu mai erau poligami în timpul reformei iar apetitul pentru vin nu spune nimic despre calitatea sau descendenţa cuiva. Geţii din Moesia Inferioară erau cei mai drepţi şi blabla, nu dacii. Dekebalos e grec şi Decibalvs e latin.. însă nici unul nu se traduce drept inimă neînfricată (serd însemna inimă, centru) ci mai degrabă însemna dacul balaur/lupul balaur (daus=lup în frigiană iar balios=puternic, uriaş) ceea ce este o recunoaştere a valorii de războinic. Numirea are o valoare spirituală.
    Dacii, ca şi tracii, purtau o chică de păr strînsă ba deasupra unei urechi, ori pe calotă.. de asta unii aveau protuberanţa aceea vizibilă în faţă sau în lateral la căciulă. Era şi un fel de desemnare a rangului social şi militar. În alte epoci, tracii obişnuiau a-şi vopsi părul albastru şi îşi prindeau părul în zeci de smocuri separate pe tot capul. De aici vine şi tradiţia acelor coifuri cu protuberanţe.
    E posibil ca luptătorii cu falx să fi luptat dezbrăcaţi ca celţii şi drogaţi cu o băutură intoxicantă. Aceştia nu erau preponderenţi în armata dacilor, mai erau arcaşi, suliţaşi, cavalerie grea şi multe, multe cetăţi fortificate şi maşini de război.
    Femeile dace nu erau libertine, confunzi o relatare asupra unui mic trib tracic din Balcani (dar şi aceea s-ar putea să fie o mistificare grosolană în spiritul romanesc). Ceea ce nu se spune despre daci e că timp de cîteva sute de ani au atacat şi s-au revoltat de mai multe ori în cei 160 de ani, iar atacurile n-au fost toate haotice, ci unele aveau o doză considerabilă de strategie şi coordonare.

  • Avatar

    Dan Pracsiu 20-01-2011 ora 18:43

    Interesant, draga Ion ce scrii. Aceasta traducere pentru Decebal nu am gasit-o absolut nicaieri.

    Cat despre revoltele dacilor, sigur ca au fost, mai ales din cauza ca existau si daci liberi care aveau influenta. Altfel cred ca dacii au patit ca si britonii, le-a fost exterminata clasa preotilor. Se stie ca religia inghega masele.

    Multumesc pentru aceste postari, draga domnule Ion, mi-as dori sa ne intalnim candva sa discutam.

  • Avatar

    Ziraxis 7-02-2011 ora 16:19

    total neseriosi !

  • Avatar

    Dan Pracsiu 7-02-2011 ora 17:21

    De cine este vorba, dacule Ziraxis, cand spui ca-s neseriosi?

  • Avatar

    Dorin 31-01-2013 ora 23:50

    Salutare fii de daci, foarte multe din cele scrise sunt speculatii probabil , dar cu o mare doza de adevar. Numele Decebalus, fie varianta latina fie cea greaca ar insemna Marele Cal sau Inorogul , conform unor opinii, versiune mai apropiata fabulosului cal Ducipal folosit de Alexandru Macedon in razboaiele asiatice. Dupa cum se vede cele doua nume nu doar rimeaza ci se aseamana foarte tare; cel mai probabil regele dac sa fi fost una si aceiasi persoana cu Durpaneus, acel tarabostes caruia batranul rege Duras i-ar fi cedat tronul in timpul primelor confruntari cu romanii. Poate ca nici acesta nu era numele sau real, deoarece stim cu siguranta ca traducerea numelui este de,, cel orfan'', sau cel ,,fara de tata'', insa datorita actelor de vitejie pe campul de lupta fie a primit supranumele clanului razboinic din care facea parte, sau a avut parte de recunoasterea calitatilor militare. Cert este ca avem de a face cu un fenomen interesant, nu rar in Istoria Antica cand un rege i-si desemneaza succesorul, iar acesta la urcarea pe tron primeste un nume nou.

  • Avatar

    Dorin 1-02-2013 ora 1:24

    Vedeti traducerea de la cap la coada a inscrptiei Decebalus per scorilo,o modalitate anagramata a numelui Decebal aparuta pe stampila de la Gradistea, de pe un vas funerar ,probabil scrisa astfel pentru a creea confuzie unui eventual cititor roman, care ar fi putut sa vada in acea inscrptie o posibila continuare a riturilor dacice de inmormantare sau de praznuire a conducatorului mort. Stim cat de mult iubeau romanii cultele dacilor,iar cei care ar fi comemorat moartea lui Decebal,nefiind niste idioti,s-au gandit la un subterfugiu ce ar fi putu trece neobservat de romani. Oliroc srep sula beced.,,Viteazul cal s-a inaltat la cer''.Culmea este ca si azi se foloseste termenul de sirep sau sireap,si inseamna cal tanar, iutes.Respect si stima

  • Avatar

    Dorin 1-02-2013 ora 14:53

    Cabalus= De cebalus latina si posibil limba daca .

  • Avatar

    Dan Pracsiu 15-02-2013 ora 18:12

    Multumesc Dorin pentru foarte interesantele comentarii!

  • Avatar

    Dada 30-03-2013 ora 15:33

    Istoricii nu se feresc sa spuna lucruri certe, ba din contra ar face-o cu draga inima daca ar putea. Dar nu pot. Istoria – si alegeti ce sector vreti – nu e decat o suma de probabilitati. Cu cat mergi inapoi in timp, cu atat incertitudinile sunt mai dese. Un istoric este obligat prin prisma profesiei si in ciuda axiomei de mai sus, sa ofere cea mai probabil varianta de istorie. Caci istoria e o disciplina complexa, cu metode, principii, instrumentar si criterii. Dar care in plus nu lucreaza (doar) cu caramizi si cioburi, ci si cu tot ce tine de factorul uman care a produs, vehiculat si eventual distrus aceste artefacte.
    Nu avem poze cu dacii blonzi cu ochi albastri. Clemens din Alexandria, Firmicus Maternus si Claudius Claudianus spun insa ca tracii (nu dacii) erau roscati cu ochi albastri. Daca asa a fost intregul neam trac atunci sigur suntem in fata primului popor clonat la xerox din lume.
    Armele predilecte (si nu favorite) ale dacilor erau mai multe. Aveau spade drepte de tip celtic, sabii incovoiate (falx dacica), pumnale curbe (sica), cosoare si cutite, topoare si lanci, arcuri si camasi de zale sau de solzi. Intr un cuvant aveau un arsenal divers. Columna lui Traian ii arata manuind sabii curbe, dar arheologic sunt maxim 10 exemplare descoperite. Ele par sa fi fost in uzul unor categorii speciale de razboinici (comati), diferiti de tarabostes (carea aveau spade, sica si zale). Cea mai veche sabie incovoiata provine din spatiul germanic (Danemarca sec IV a. Chr).
    Structura sociala este cunoscuta din izvoare de secl 5-4 a. Chr., cand a scris Herodot despre traci si nu despre daci, care apar in istorie ceva mai tarziu (sec. III-II). Se pare ca la tracii sudici, influentati de lumea elenistica, sa fi existat poligamia. La nord de fluviu nu stim sa fie asa. Putem cel mult presupune ca unii nobili isi puteau lua cate femei voiau. Ca si astazi as zice, cand cate unul potent financiar isi ia pe langa nevasta si o amanta sau doua. Asta nu il face poligam.
    Sarambeii vorbesc despre buri, dar sunt burii germanici si nu buridavensii dacici. Faci o regretabila confuzie de la care apoi te scufunzi in ridicol.
    Traducerea numelul lui Decebal nu are nici un suport. Sunt fabulatii eroice si atat. Arata sursa, metoda de investigare si restul argumentelor.

  • Avatar

    cristian 7-04-2013 ora 23:59

    am nevoie de ajutor
    nume de femei dace, trace, gete?

  • Avatar

    cristian 8-04-2013 ora 0:00

    am uitat ce era mi aimportant
    csaileanu@hotmail.com

    imi place acest sit pt ca nu s'a trecut le invective

  • Avatar

    gikadarau 5-08-2013 ora 23:55

    ma oamenilor ma scuzati dar v ati tampit de tot ; dovada unu scrie un articol si alti 100 se chinuie sa l combata mai ceva ca n parlament .Nu va mai dati fel de fel de nume ca toata natia asta ROMANA nu e altceva decat o natie de rahati ratati si mi aduc aminte de o poezie scrisa de un confrate cubanez si anume; In lumea asta prost facuta ;Cacatii fut in loc sa puta ;Si smecherii adevarati ;Nu pot sa futa de cacati.Asa ca profule ai scris un articol bestial de bun dar degeaba ca ei cred ca daca scriu contra sunt mai buni.Aiurea noua ca natie ne trebe tot un HITLER sau macar un CEAUSESCU ca sai puna pe toti garii 'GINDITORI'la zid.Hai pa.

  • Avatar

    gikadarau 6-08-2013 ora 0:09

    pardon =marii 'GINDITORI'.Scuze Dane dar i mi ies din ce in ce tot mai des din boconci cand vaz ca nu mai poti sa inaintezi o teorie ca toti te conbat .Nu ca in sinea lor nu ti ar da dreptate dar au ei ceva ce nu i lasa sa nu se contrazica.PENTRU CA S FRAIERI SI NU SI DAU SEAMA CA PRIN UNITATE POTI SA FACI MULTE.Toate statele lumii i si fabrica o imagine de la origini si pana in prezent,doar noi am lasat asta in seama altora sa ne denigreze .Acuma m a distrat faza cu ala de a sarit de cojones in sus ca noi nu eram poligami .El de unde stie ca nu eram /CA BEAT CREZI CA MAI STIE PE CINE FUTEA?Hai ca te las .SARA BUNA

  • Avatar

    andi 26-01-2014 ora 14:25

    Foarte interesant, sper si cred ca totusi dacii se trag din neamurile germanice deoarece sunt mai puternice si mai serioase. Adevar, atat ne trebuie.

  • Avatar

    nemo 2-08-2015 ora 18:07

    Neamurile germanice sunt uşor mai recente, nu mai vechi decât geţii, din care genetic se pare că se trag, plus alte influnţe locale.

  • Avatar

    George 15-03-2016 ora 14:17

    Dacii se incaltau cu fesu' in comparatie cu romanii.

  • Avatar

    narcis talpa 23-04-2016 ora 20:40

    arata o consecinta a ocuparii daciei de catre romani.

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =