Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

Legende pentru naivi

Tocmai am citit în ziarul Adevărul o legendă despre regele Matia Corvin, fiul lui Iancu de Huneadoara. Cică mergând deghizat în student a intrat într-un oraş. În centrul urbei a luat apărarea unor oameni care erau exploataţi abuziv de oamenii judelui. Bineînţeles că a fost biciuit pentru dorinţa sa de dreptate şi normal că a doua zi a văzut judele pedeapsă de la rege! Dreptatea a triumfat!

Mă amuză că sunt oameni, unii istorici, care dau crezare unor astfel de poveşti. Cred că toţi românii cunosc legenda aceea cu ocaua lui Cuza. Domnitorul (deghizat bineînţeles!) prinde parcă pe un comerciant cum fura cu ocaua mică. Deodată îşi dezvăluie adevărata identitate şi-l pedepseşte exemplar pe infractor! Cred că în toate ţările apar astfel de legende populare despre lideri care au împărţit dreptatea de n-au mai putut. Dacă nu ştiţi adevărul, vi-l spun eu. Cuza a dat pământ ţăranilor luând de la marii proprietari şi din acest motiv economia ţării a căzut enorm. Asta s-a văzut şi la noi în ultimii 20 de ani, împărţirea pământului în loturi mici, cu agricultură de subzistenţă, este nocivă dezvoltării şi progresului economic. Dar asta nu a contat pentru ţăranii de atunci, important era că-şi primiseră ei loturi. Aceiaşi ţărani au născocit şi legenda despre iubitul şi popularul domn

Mâine mai aflăm o legendă, abia aştept să o citesc. Cică Decebal s-ar fi sinucis la Cluj. Asta o cred, bietul lider dac a anticipat că acolo va fi la un moment dat primar unu' mic pe nume Boc.

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (1)
Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =