Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

De ce arată unii degetul

Nu mai e nevoie sper să discutăm despre ce deget e vorba, nu?

Trebuie să ne întoarcem cu vreo 700 de ani în urmă, mai precis la celebra bătălie de la Crecy din anul 1346. Atunci englezii, conduşi de regele Henry al V-lea au înfruntat forţele franceze în cadrul Războiului de 100 de ani.

Armata engleză, având cel mult 12.000 de oameni, era formată în majoritate din arcaşi. În tabăra franceză numai cavaleria număra 12.000 de oameni, dar exista şi o mulţime mare de pedestraşi, probabil efectivele lor totale ajungând la vreo 30.000.

Cu toată superioritatea numerică zdrobitoare a francezilor, cei care au învins au fost englezii. Deja deveniseră cunoscuţi în toată Europa arcaşii insulari, cu arcurile lor lungi, având o bătaie de până la 300 metri. Trebuie spus că arcul era extrem de puternic, numai după antrenamente de ani un om putea să tragă cu el. În ciuda a ce crede lumea, arcul se încorda în lateral, de la şold şi nu vertical. Iar săgeata era ţinută cu degetele mijlociu şi arătător. Nu se punea preţ pe ochire precisă, ci pe expedierea roiurilor de săgeţi. După antrenamente îndelungi, englezii erau capabili să expedieze cam 10-15 săgeţi pe minut. Arcul era atât de tare, încât producea în timp deformarea coloanei vertebrale a arcaşului. Au fost găsite multe dovezi în acest sens în mormintele din acea perioadă.

Imaginaţi-vă tabloul: pe un teren noroios şi strâmt pentru francezi, unde cavaleria nu se putea desfăşura, englezii au tras asupra adversarilor, numai în primele două minute ale luptei, 100.000 de săgeţi! Cavaleria grea franceză, bine protejată, a avut pierderi de vreo mie de oameni, în schimb pedestrimea şi cavaleria uşoară au fost spulberate.

Francezii au simţit de mai multe ori pe propria piele ce înseamnă arcaşul englez. Consecinţa a fost că atunci când făceau prizonieri, ca să mai poată trage cu arcul, englezilor le era retezat degetul mijlociu. Se răspândise vestea despre această pedeapsă, aşa că de atunci, înainte de fiecare luptă, ca semn de sfidare, arcaşii englezi arătau de departe adversarilor degetul. Un fel de Vedeţi? Îl am, voi trage cu săgeţi în voi!

Gestul s-a păstrat, dar bineînţeles că, în timp, conotaţiile semnului s-au schimbat...

Despre autor
Author

Dan Pracsiu deţinător www.dponline.ro
Profesor, Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Vaslui
Membru în Comisia Naţională a Olimpiadelor de Informatică
Pasiuni: istoria, călătoriile, fotografia, muzica clasică

Comentarii (1)
  • Avatar

    Utzuletzu' 24-09-2013 ora 22:50

    Cu alte cuvinte, daca ma enerveaza un francez stiu ce sa-i arat. Si il voi jigni de doua ori: o data modern si o data cu tenta istorica.

Scrie un comentariu
Nume:

Comentariu:

15 + 10 =