Pagini de istorie

Istoria văzută prin ochii unui amator

Ultimele articole

Top 10 bătălii și războaie care ne-au influențat pe noi românii

Nu este scopul acestui articol să descriu în amănunt lupte, găsiți în alte surse. Poate că unii vor considera nepotrivite menționarea în acest top a unor bătălii de care voi pomeni mai jos, poate că altele par mai importante. Alții vor considera ciudat faptul că pomenesc de bătălii care nu au implicat prezența românească, dar eu consider că urmările lor au fost importante pentru români. Nu mă pot pronunța care a fost cea mai importantă bătălie, care a fost cel mai important război, cele 10 cred că pot fi luate în orice ordine.

Citeşte tot articolul

Războaie pierdute şi anunţate drept câştigate. Cui foloseşte?

Propaganda a fost mereu importantă şi uneori hotărâtoare în menţinerea la putere a liderilor. De aceea, de multe ori rezultatele reale ale unor bătălii au fost ascunse cu grijă de cei care au fost înfrânţi. Ştim deci la ce folosea ascunderea realităţii în acele momente. Întrebarea este de ce încercăm şi astăzi să acceptăm adevărul? Cui foloseşte? Iată mai întâi câteva date din istoria lumii, apoi ne întoarcem la istoria noastră.

Citeşte tot articolul

Cât de sângeroase au fost bătăliile şi războaiele?

Au fost oare în trecut bătăliile sângeroase aşa cum se ştie din cărţile de istorie? Sau, mai întâi, au fost oare în trecut armatele aşa de mari cum s-a scris? Un alt lucru interesant ar de ştiut dacă a existat în istoria lumii un moment de cotitură, de trecere de la bătălii cu pierderi relativ mici de vieţi la adevăratele măceluri.

Citeşte tot articolul